Når koster strømmen mest?

Strømprisene kan variere mye i løpet av døgnet. Med de nye smartmålerne betaler mange det strømmen faktisk koster hver time. Dette kan gi store utslag på strømregningen din, men også muligheter til å spare. 

Tidligere betalte personkunder med spotprisavtale et gjennomsnitt av timeprisene i løpet av måneden. Siden de nye AMS-målerne leser av strømforbruket hver time, betaler du nå i stedet den prisen som gjelder på det tidspunktet du bruker strømmen.

Styres av tilbud og etterspørsel

Den norske strømprisen styres av den nordiske kraftbørsen Nord Pool. Prisen er derfor avhengig av både det europeiske kraftmarkedet, og av været og temperaturen her hjemme. Hvis du har en spotprisavtale, betaler du den innkjøpsprisen strømleverandøren din betaler. I tillegg kommer et påslag per kilowattime som også inkluderer lovpålagte avgifter. Det er dette påslaget som utgjør forskjellen mellom forskjellige spotprisavtaler.

Prisen for strøm varierer med tilbud og etterspørsel, akkurat som for mange andre produkter. Strømmen er billigst om sommeren når det produseres mye strøm og vi bruker lite, og dyrest om vinteren fordi det er lavere produksjon og høyere forbruk.

Samtidig kan det være store forskjeller i løpet av ett døgn. Generelt er prisen høyest når de fleste av oss er hjemme og bruker mye strøm – spesielt om formiddagen mellom kl. 8 og 11, og på ettermiddagen mellom kl. 17 og 20. Aller lavest er prisen mellom kl. 2 og 5 på natten. Enkelte dager kan strømmen være mer enn dobbelt så høy på det dyreste.

Hvis du har en variabel prisavtale eller fastpris, vil strømregningen din ikke være basert på akkurat hvilken time du bruke strøm. Les mer om forskjellige strømavtaler her.

Bruk mest når det er billigst

En spotprisavtale gir deg mulighet til å flytte deler av strømforbruket ditt til de tidene på døgnet der strømmen er billigst. Undersøkelser har vist at hvis du virkelig går inn for det, er det mulig å spare rundt 10 prosent. Det kan fort utgjøre en god del penger.

Eksempel på endringer er:

  • Dusj om kvelden i stedet for om morgenen. Det er billigere å varme opp vann på natten enn om dagen.
  • Lad elbilen om natten i stedet for når du kommer hjem fra jobben. De fleste nye elbiler har innebygd funksjon for tidsstyring av ladingen, Her kan du fort spare et par hundrelapper i måneden.
  • Fyr med ved i stedet for strøm de tidene på døgnet strømmen er dyrest.

Enkelte aktiviteter bør du imidlertid ikke flytte til natten. Både forsikringsselskaper og branneksperter advarer mot å bruke spesielt oppvaskmaskin, vaskemaskin og tørketrommel mens du sover. Dette er noen av de mest brannutsatte elektriske apparatene vi har hjemme, og de bør derfor kun brukes når du er våken og tilstede i huset.

Den siste tiden har det også kommet flere løsninger på markedet som skal hjelpe deg å senke strømutgiftene gjennom at forbruket automatisk blir tilpasset etter når på døgnet prisen er lavest.

Bruk mindre!

Den smarteste måten å kutte ned strømregningen på, er fortsatt å bruke mindre strøm. Ved å endre vanene dine litt kan du sannsynligvis spare tusenlapper i løpet av året. Få enkle tips til å spare strøm her.