Bruk varmepumpa riktig i sprengkulda!

Virker varmepumper på de kaldeste vinterdagene? Svaret er ja. Har du luft-til-luft-varmepumpe er det likevel viktig å bruke den riktig når det er sprengkaldt ute.

Luft-til-luft-varmepumper varmer opp lufta inne ved å hente energi fra utelufta. Nye modeller er stadig bedre tilpasset nordiske vintertemperaturer. Varmepumpe er en lønnsom oppvarmingsløsning, selv om du trenger litt ekstra varme fra andre kilder noen få dager i løpet av vinteren.

Under gunstige forhold kan en god varmepumpe gi opp mot fem ganger mer varme enn en panelovn for hver krone den bruker i strøm. Selv om den optimale driftstemperaturen ligger noen grader rundt nullpunktet, kan mange nyere luft-til-luftvarmepumper fungere greit ned mot 25 minusgrader. Men jo kaldere det er ute, desto mindre effekt får du igjen.

Kulda sliter på pumpa

Når gradestokken kryper under 15-16 kuldegrader blir belastningen på varmepumpa stor. Det er ikke noe poeng i å øke den innstilte innetemperaturen på varmepumpa når det er kaldt ute. Tvert imot bør du senke termostaten til 17-18 grader, og la ved eller panelovner ta seg av resten av oppvarmingen. Still panelovnene på noen grader høyere enn varmepumpa. På denne måten unngår du at varmepumpa går på full effekt hele tiden, noe som kan redusere levetiden til pumpa.

Det anbefales også at vifta på innedelen står på et av de høyeste trinnene når det er kaldt ute.

Ikke skru av varmepumpa helt

Selv om du bruker andre varmekilder bør du ikke skru varmepumpa helt av. Når det er kaldt ute er det bra for pumpa å holde oljen og andre komponenter i utedelen varme og i gang. I tillegg er luftsirkulasjonen fra innedelen nyttig for å spre varmen fra de andre varmekildene rundt i huset.

Ikke bruk «auto»-funksjonen

Luft-til-luft-varmepumper har ofte en «auto»-funksjon som velger om pumpa skal varme eller kjøle. Denne innstillingen bør ikke brukes om vinteren. Da risikerer du at pumpa begynner å kjøle ned rommet hvis du fyrer med ved eller panelovner i tillegg.

Pass på utedelen!

Utedelen av varmepumpa bør holdes så isfri som mulig. Alle luft-til-luft-varmepumper får rim på utedelen på grunn av luftfuktighet og nedbør. Pumpa avrimer seg selv med jevne mellomrom ved å snu prosessen og bruke luftvarme innenfra. Det kan likevel være lurt å følge med på at denne funksjonen faktisk fungerer. Hvis pumpa ikke avrimer automatisk bør du selv sørge for å fjerne isen fortest mulig, og samtidig bestille service.

Ved å montere tak over utedelen reduserer du faren for isproblemer, og du kan da spare enda mer strøm.

At pumpa er riktig montert og godt vedlikeholdt er spesielt viktig for å få best mulig drift og effekt på kalde dager. Følg de anbefalte intervallene for din varmepumpemodell både når det gjelder fast service og rengjøring av innedelen.

Andre typer varmepumper

Varmepumper som henter varmen fra berg eller sjøvann påvirkes ikke spesielt av utetemperaturen, siden varmen i fjellet og vannet er tilnærmet konstant året rundt.

Pumper knyttet til vannbåren varme har ofte et innebygget varmeelement som automatisk skrus på hvis det ikke holder med varmen fra lufta.