Det perfekte strømregnestykket

På taket glitrer 54 solcellepaneler i sola. I kjelleren produserer 5400 høner årlig 120 tonn egg. På tunet står Torleif Velkom og gleder seg over et strømregnestykke som går perfekt opp. Fra en ganske klar himmel stråler sola god energi ned til gården Velkom i Ulefoss.

Sjekk taket ditt her   

Ulefoss har lange tradisjoner for effektive varmekilder. Allerede på midten av 1700-tallet begynte Ulefoss jernverk å produsere de legendariske Ulefoss-ovnene, som fortsatt er i produksjon. Men rett utenfor Ulefoss er det en ny type energi som gjelder. Fra å drive gård og samtidig være elektriker i mange år har nå Velkom, som er litt over gjennomsnittet teknisk interessert, gått inn i en ny rolle som innovativ strømprodusent.

Valg av leverandør ble enkelt

Torleif Velkom bestemte seg i fjor vår for å utforske mulighetene som ligger i solenergi, og i august ble 54 solcellepaneler montert på det store låvetaket. "Jeg gjorde en grundig jobb med å sjekke ut flere leverandører av solcelleanlegg, og Eidsiva ble egentlig et enkelt valg. Eidsivas rådgivere var profesjonelle støttespillere hele veien. Der andre leverandører var aggressive på å få gjennomført et salg tok Eidsiva seg tid til å finne den optimale løsningen. Når prisen på anlegget i tillegg var fornuftig ga det meg en god følelse og trygghet for at jeg gjorde en riktig investering – jeg er rett og slett meget fornøyd med Eidsivas prosjekteringsjobb" forteller Velkom.

Store planer for produksjon

Solcellespesialisten AS sto for installasjon og montering, og anlegget ble prosjektert etter vårt forbruk. Målet er å produsere 13 000 – 15 000 kWh i året, og det ser ut som et realistisk mål. Men det endelige svaret på første årsproduksjon fra solcelleanlegget kan jeg først gi 20. august i år, smiler Torleif Velkom.

Lars Eivind Stagrim Håve er ansvarlig for Eidsiva Energis satsing på solkraft. De første pilotprosjektene ble gjennomført i 2017, og etter gode erfaringer ble det kommersiell oppstart høsten 2017. "Vi i Eidsiva syns det ligger en stor anerkjennelse i at majoriteten – ca 67 prosent – av våre kunder er utenfor vårt eget nettområde", sier Håve, som også er fornøyd med at interessen for solenergianlegg er sterkt økende.

Det viktige regnestykket

Torleif Velkom er en grundig kar, og han brukte kalkulatoren flittig da han regnet på om investeringen i et solcelleanlegg ville lønne seg. "Jeg fikk regnestykket til å gå opp, min investering gir en avkastning på 7-10 prosent i året. Anlegget vil være nedbetalt om maks ti år, og lønnsomheten vil da bli ekstra hyggelig". Solcelleanlegget bidrar med strøm til alle husene på gården, som har et årlig totalforbruk på 70 000 – 80 000 kWh.

"Selv om det er mulig å selge overskuddsstrømmen ut på nettet, ligger den beste økonomien i den strømmen du bruker selv. Med solcelleanlegg slipper du nettleie, el-sertifikat, forbruksavgift og variabel nettleie", sier Velkom. "Som privatperson slipper du også merverdiavgift", skyter Lars Eivind Stagrim Håve inn, og understreker: "Selv om det er overskyet produserer solcellene energi, men det er en fordel med mest mulig klar himmel – og aller mest effektiv er produksjonen når det er skikkelig kaldt og klarvær".

Stor interesse for solenergi

Torleif Velkom anbefaler gjerne solcelleanlegg til andre gårdbrukere, og flere har allerede inspisert anlegget på gården. Håve bekrefter at det er stor interesse for solenergi, og mange interesserte går inn på Eidsivas solcellesider, hvor de ved å skrive inn adressen sin får beregnet hvor mye strøm som kan produseres fra solceller på eiendommens tak og kostnaden for anlegget.

Vil du også sjekke mulighetene på taket ditt?

Det kan du gjøre her