Energismarte hjemmeaktiviteter

Nå er det viktigere enn noen gang å tenke energismart! Sett av tid i hverdagen til å gjøre aktiviteter eller å være digitalt sosial med noen som gir deg god energi. 

Her har du en liste med forslag til energismarte aktiviteter som du og familien kan finne på i denne perioden. Hvis du gjør noen av dem, eller har andre forslag du vil dele, blir vi kjempeglade hvis du viser eller forteller oss om det på Facebook-siden vår. Gode forslag blir enda bedre når de deles med andre 💚

  • Bak og lag god mat. Ta deg tid til å lage de oppskriftene du aldri får prøvd ellers og involvér barna i matlagingen. Sjekk matblogger og oppdag nye middager. Lag variert mat som gir god energi – nå er det viktig å holde på de gode rutinene selv om mye i hverdagen er snudd på hodet. Barn er ofte åpne for fargerik mat og nye smaker så lenge du som forelder har en positiv holdning. Dersom barna er store nok, kan de få egne dager der de har ansvaret for middagen – flott mat- og helseundervisning!

  • Også relatert til matlaging: nå når vi ikke skal ta unødvendige turer på butikken, er det en kjempemulighet til å bruke den maten du allerede har i frysen eller i tørrvareskapet. De fleste av oss har masse mat liggende som det liksom aldri passer å bruke. Nå passer det! Gjør det til en utfordring både for deg selv og de andre i husstanden eller nabolaget at dere skal bruke mest mulig fra dette lageret når dere lager mat. Mangler du en ingrediens til en oppskrift? Vær kreativ, prøv en annen ingrediens, kanskje finner du ut av at denne til og med er bedre.

  • Gjenbruk og omsøm er i vinden som aldri før, og du har helt sikkert flere plagg liggende som skal stoppes, legges opp eller de kan kanskje få en aldri så liten oppfrisker? Hva med å dekorere de litt kjedelige t-skjortene eller jakkene dine med maling, batikk, perler, strykemerker eller nye knapper? Et slitent eller ensfarget plagg får enkelt et nytt uttrykk med få grep. Bruk det du finner i skuffene hjemme! Dette er også noe barna synes det er gøy å være med på.

  • Gå tur og ta med deg søppel på veien. Det er energismart å gå tur, og desto mer energismart er det å ta med seg søppel og glasskår du finner på veien. Se hvor mye dere klarer å samle opp og del bilder med andre, og utfordre dem til å gjøre det samme. Gjør det til en digital konkurranse med naboer, klassekamerater og kolleger – del bilder av søppelet dere klarer å samle. Dersom du har med deg barn, er dette en fin måte å holde naturfagundervisning i praksis på.

  • Apropos digitale konkurranser og utfordringer – dette skaper engasjement hos både store og små – hva annet kan man konkurrere i på avstand? Utfordre de du kjenner og del bilder på sosiale medier.

  • Lag et digitalt fotoalbum – få oversikt over alle bildene du har på telefonen, og sett dem i system. Det finnes mange leverandører av digitale fotoalbum som du kan lage hjemmefra. Har du allerede fremkalt bilder, men ikke satt dem i album, kan du lage en scrapbook eller utklippsbok. Barn synes også det er gøy å se gamle bilder og å få pynte og skrive korte setninger. Bildene kan også være en fin inngang til gode samtaler, til mimring og latter.

  • Hvis du er så heldig å ha en terrasse, hage eller veranda – hva med å få deg en grønn hobby? En kjøkkenhage er gøy å følge med på fra dag til dag. Hvis du har barn, la de få sin egen plante eller krukke som de har ansvar for selv – dette gir skaperglede, mestringsfølelse og forståelse for naturen.

  • Vær sammen på avstand. Dette er en krevende tid for mange på flere måter, men det hjelper å stå sammen om det. Heldigvis har vi mange digitale plattformer som gjør det enkelt å ha kontakt med hverandre også i disse tider. Ta deg tid til å ringe både gode venner og mennesker du kanskje ikke ser så mye ellers.


Ta vare på hverandre 💚