Ikke fyr for kråka! Her er noen tips til enkel isolering

Vinteren står for døren. Hvis huset ditt lekker mye varme blir det fort kaldt innendørs. Heldigvis kan du selv fikse dette med noen enkle og billige isoleringstriks.

Treverk trekker seg sammen med årene, slik at glipper kan oppstå i overgangene. Gamle gummilister blir morkne og stive, og mister mye av tetningsfunksjonen. Det er også stor forskjell på hvordan godt isolert ulike typer bygninger er. Hus fra rundt 1949 til 1980 er ofte kaldere enn eldre bygg.

Varmetapet gjennom vinduene i eldre hus er i gjennomsnitt rundt 15 prosent, noen ganger mer. Varmetap til loft og kjeller kan være enda større. Derfor lønner det seg å tette luftlekkasjer rundt dører, vinduer og listverk.

Ta trekktesten

 • For å se hvor det trekker, kan du føre en tent lighter rundt vinduer, dører og langs gulv- og taklister. Der flammen blafrer, er det utett. Du ser det best når det blåser ute.
 • Du kan også kjenne etter med hånden, men vær obs på at kaldras fra vinduer kan føles som trekk uten at det faktisk er det.

Isolering bak karmer og lister

 • Hvis det er dårlig isolert bak karmer og lister bør du bruke dyttestrimler av mineralull.
 • Fjern først karmene eller listene der det trekker. Ta bort eventuell gammel isolering. Bruk gjerne et butt redskap til å dytte inn isoleringsstrimmelen i hulrommet under. Isoleringen må gjøres i flere omganger, slik at hele hulrommet fylles. Det er også viktig at du dytter godt rundt eventuelle foringer rundt vinduene og dørene.
 • Det lønner seg i tillegg å tette mot vind, siden det er stillestående luft som isolerer. Stift fast en strimmel med vindsperre/plast over isoleringen, og sett karmene/listene på plass.

Montering av tetningslister

 • Hvis det trekker mellom vindusrammen og karmen, er tetningslister løsningen.
 • Fjern de gamle listene. For å få godt feste er det viktig at du først tar vekk støv og smuss, særlig hvis du bruker selvklebende lister. Rengjør gjerne med avfettingsmiddel eller oppvaskmiddel. Listene kan også festes med silikonlim eller stiftes fast.
 • Det er viktig å velge lister med riktig størrelse. Generelt bør tetningslisten være 1-2 mm bredere enn sprekken som skal tettes.
 • Vær nøye når du fester listen. Ikke stram i hjørnene, men legg en ekstra bøy. Listene bør ikke brytes over hengslene, men være mest mulig gjennomgående. Hvis listen legges ubrutt rundt hele vindusrammen bør du legge skjøten i øvre del av vinduet.
 • Det er viktig at tetningslister ikke overmales.
 • Hvis du har varevinduer er det mest vanlig å montere tetningslister bare på innervinduet, slik at du hindrer at det oppstår dugg mellom det ytre og indre vinduet.

Kriseløsning? Prøv folie!

Trenger du en spesielt kjapp og billig løsning kan du lage et enkelt «varevindu» av isolerende vindusfilm kjøpt på for eksempel Claes Olsson. Kanskje ikke en «designperle», men det kan gjøre nytten på det kaldeste. Hvis den festes godt, kan en slik folie sitte i flere år.