Hva må jeg huske når jeg skal flytte hjemmefra for første gang?

Når du skal flytte hjemmefra for første gang er det mange ting du må huske på. Vi har samlet noen råd til deg og laget en enkel huskeliste du kan laste ned.

 1. Meld flytting
  Som student kan du velge om du vil melde flytting til folkeregisteret, eller om du bare vil melde adresseendring til posten.  

  Skal du beholde din folkeregistrerte adresse på hjemstedet, må du ha tilknytning dit gjennom foreldre, ektefelle eller barn. Det er din folkeregistrerte adresse som bestemmer hvilken kommune de stemmer i. 

  NB! Som student kan du ha rett på hjemreisestipend. Les mer om hjemreisestipend på Lånekassens nettsider. 

 2. Tegn strømavtale
  Om strøm ikke er inkludert i leien må du tegne en strømavtale. Netteier plikter å levere kraft til deg frem til du har inngått en avtale, men vær obs, prisen på leveringspliktig strøm er høyere enn en vanlig strømavtale hos en kraftleverandør. Eidsiva Marked tilbyr en strømavtale spesielt for deg under 25 år.

 3. Tegn egen forsikring
  Om du fremdeles er folkeregistrert hjemme hos foreldrene dine dekkes du i noen tilfeller fremdeles av deres forsikringer. Ta en prat med forsikringsselskapet deres for å finne ut hvilke vilkår som gjelder deg. Dekkes du ikke av foreldrene dines forsikringer, bør du tegne egen forsikring, flere forsikringsselskap tilbyr egne forsikringspakker med forsikring.

 4. Skaff deg internett
  Det er ikke altid internett er med i leieavtalen i din nye bolig. Du kan søke opp hvilke internettleverandører som leverer til din nye adresse her på Bredbåndsguiden. 

 5. Husleiekontrakt
  Enten du leier alene eller i kollektiv, sørg for å ha en gyldig husleiekontrakt. Du har rett til å kreve kontrakt, her finner du Forbrukerrådets standardkontrakt for husleiekontrakt.

  Skal du flytte inn i et kollektiv er det flere måter dere kan tegne kontrakt på: en av leietagerene står som ansvarlig for fellesskapet, alle leietagerene står på samme kontrakt eller at hver leietager tegner sin egen kontrakt. Les mer om de ulike kontraktsvariantene på Studenttorget.

 6. Kjøp brukt
  Å kjøpe møbler og hvitevarer kan være en dyr affære. Om du kjøper brukt, for eksempel på FINN eller på loppemarked kan du spare både penger og miljø. Ofte kan også selger være behjelpelig med frakt.

 7. Lag budsjett
  Når du flytter for deg selv kommer også utgiftspostene. Det ikke alltid like lett å få studentbudsjettet til å strekke til. Om du setter opp et budsjett, får du på en enkelmåte oversikt over hvilke inntekter og utgifter du har, og hvor du eventuelt kan spare inn. Her finner du en officemal for studentbudsjett du kan bruke som utgangsspunkt.Her finner du en huskeliste du kan skrive ut når du skal flytte.

Lykke til!