Hvor mye koster det å kjøre elbil?

Mange lurer på hvor mye det egentlig koster å lade en elbil, og om det stemmer at elbil er billigere enn å kjøre diesel- eller bensinbil. Det korte svaret er: Ja, elbil er billigst! 

Pris for å lade: 1 krone per kilowattime batterikapasitet

Hvor mye det koster å lade elbilen hjemme vil variere med strømprisen gjennom året, hva slags strømavtale du har og hvor stort batteri elbilen din har.

En enkel huskeregel er at ladingen koster deg omtrent 1 krone per kilowattime av bilbatteriets kapasitet. Dette dekker strøm, nettleie og avgifter. Det tar også høyde for at det forsvinner litt strøm under lading til blant annet varmetap og motstand, og at batteriet i praksis aldri lades helt opp til den oppgitte kapasiteten.

Dersom du for eksempel har en 2018-modell Nissan Leaf med en oppgitt batterikapasitet på 40 kilowattimer, vil det dermed koste deg omtrent 40 kroner å fullade et tomt batteri. Hvis du ikke husker hvilken kapasitet din elbil har, kan du finne det ut her.

Pris for å kjøre: 1 til 2,5 kroner per mil

Det som er enda mer interessant, er hvor mye det koster å kjøre per mil. Dette avhenger også av flere ting, blant annet årstid, størrelsen på bilen og ikke minst din egen kjørestil.

Ifølge Elbilforeningen forbruker en elbil mellom 1 og 2,5 kilowattimer pr mil. Med 1 krone per kilowattime blir det maksimalt 2,50 kroner i drivstoffkostnad per kjørte mil.

Mye penger spart!

Hvis du vil vite hvor mye du sparer, må du først vite hvor mye det koster å kjøre en bensin- eller dieselbil. Da kan du ta literprisen på drivstoffet og gange med antall liter fossilbilen bruker per mil. Hvis den for eksempel bruker 0,6 liter bensin per mil og bensinprisen er 16,5 kroner per liter, blir kostnaden per mil 9,90 kroner.

Det betyr at selv med det høyeste anslaget per mil for elbil på 2,50 kroner, sparer du da 7,40 kroner per mil på å kjøre elbil i stedet for fossilbilen. Hvor mye du sparer totalt i året avhenger av din årlige kjørelengde. Jo lenger du kjører, jo mer sparer du på elbilen.

I følge beregninger gjort av Elbilforeningen kan en husholdning med to elbiler og en årlig samlet kjørelengde på 25 000 kilometer spare omtrent 20 000 kroner i året sammenlignet med om de kjørte fossildrevne biler. Da har de ikke tatt med andre økonomiske fordeler for elbiler som lavere bompenger, parkeringsavgifter og årsavgift i regnestykket. Disse fordelene har vi omtalt tidligere.

Beregningen tar utgangspunkt i at man bare lader bilene hjemme, men selv med bruk av hurtiglading på lengre turer blir besparelsen fortsatt stor.

Trygg hjemmelading

Det er praktisk og billig å kunne lade elbilen hjemme. Det er imidlertid viktig å være klar over at kontakten må være tilpasset slik bruk for at det skal være trygt. Her får du vite mer om trygg hjemmelading.

Ønsker du tips for vinterkjøring med elbil? Les våre tips her!

 

Kilder:
Elbilforeningen: Så mye kan du spare på kjøre elbil
Teknisk Ukeblad : Elbil er billigst selv når fordelene forsvinner