Slik sparer du strøm

Prisene på strøm får man dessverre ikke gjort så mye med. Likevel er det mulig å påvirke strømregningen - nemlig ved å redusere eget strømforbruk!  Her er 10 gode tips for å spare inn litt på strømmen.

Du kan spare flere tusen kroner på å tillegge deg gode vaner og ta bevisste valg i hverdagen. Det kan også være små og store investeringer å gjøre, alt ettersom hva som passer deg.

1. Finn ut hva som bruker mest strøm hjemme!

Forskjellige ting i huset bruker varierende mengde kilowatt og koster derfor ulikt. Det koster for eksempel 1 krone hver gang du kjører vaskemaskinen, mens å lade mobiltelefonen koster bare 5 kroner - i året. I Norge bruker vi mest strøm på oppvarming. Derfor er det også her det er mulig å spare inn mest. Det fordeler seg omtrent slik: Ca. 60 % brukes til oppvarming, 15 % til varmtvann, 15 % til elektriske apparater og 10 % til belysning.

2. Vær bevisst på temperaturen.

Siden oppvarming er det man bruker aller mest strøm på, kan man for eksempel være flink til å skru ned varmen når man ikke er hjemme, og om natta. For hver grad du senker innetemperaturen, sparer du ca. 5 % av kostnadene til oppvarming, samtidig som du får et bedre innemiljø. La romtemperaturen hjemme ligge mellom 19 og 22 grader. Det er lønnsomt for både helsen og lommeboken. Kanskje kan det være en idé å installere tidsstyring i hjemmet?

3. Velg energieffektive hvitevarer med energimerke A eller bedre.

Disse kan være dyrere i innkjøp, men er billigere i drift og har lavt strømforbruk.

4. Kjøp riktig type produkter.

Vær bevisst ved innkjøp av for eksempel lyspærer og tv. Velg for eksempel LED-pærer i stedet for vanlige pærer. Til tross for at de koster mer varer de betraktelig lenger. Ny tv? Velg LED fremfor LCD, strømforbruket øker også med størrelsen på skjermen.

5. Sjekk at huset ditt er tett!

Kan det være noen vinduer eller kanskje dører som ikke er tette? Sørg for å montere tettelister eller bytt ut gamle vinduslister hjemme. Hvis mye av varmen forsvinner gjennom sprekker rundt dører og vinduer hjemme taper man også mye varme, og det må derfor også brukes mer penger på oppvarming. Kanskje kan det i noen tilfeller være lurt med etterisolering også?

6. Skaff deg gode vaner i hverdagen.

  • Det kan være lurt å ha som regel at man alltid slukker lys når man forlater et rom.
  • Vent med å sette på vaskemaskin/oppvaskmaskin til de er helt fulle, da energibruken er den samme om maskinen er full eller ikke. 
  • Hjelp kjøleskapet ditt - avkjøl varm mat før du setter det inn. 
  • Kan klærne dine lufttørke i stedet for å bruke tørketrommel? Denne er en strømsluker blant de ulike apparatene vi har hjemme.
  • Må du lufte når du fyrer i vinter? Sørg for at du lufter effektivt. Ikke la vinduer stå åpne over tid.

7. Apparater i standby bruker fortsatt strøm.

Sørg for å skru helt av ulike apparater hjemme. For eksempel en tv som blir skrudd av via fjernkontrollen slokker kun bildet, og står i standby. Den bruker derfor fortsatt strøm. Unngå at spillkonsoller og lignende blir stående i standby-modus. Dra også ut mobilladere og lignende fra stikkontakten.

8. Spar på varmtvannet.

Bruk sparedusj! I følge Enova kan du spare opp 1000 kr i året hvis for eksempel dusjer 10 min hver dag, og tar i bruk sparedusj. I tillegg er det ofte tilstrekkelig å skylle oppvask i kaldt vann.

9. Velg smarte energiløsninger!

Det er en rekke løsninger man kan benytte seg av for å få et energismart hjem: 

  • For eksempel kan man benytte et varmestyringssystem for å kunne regulere temperaturen enkelt.
  • Skal du bytte ut vinduene dine? Velg lavenergivinduer! 
  • For å holde oversikt over strømmen på en enkel måte er det flere smarte løsninger for energistyring. Her kan du til og med styre forbruket selv om du ikke er hjemme. Du kan enkelt følge med, og ha full kontroll bare via en app på mobilen! 
  • Har du panelovner hjemme? Bytt ut de gamle med ovn fra Nobø!

10. Har du mulighet til å vurdere solenergi?

Dette er en investering som gjør at du kan produsere strøm selv. Kanskje er dette noe for deg? Les mer her!