Spar strøm i sommer!

Det er lett å glemme strømsparingen når det blir varmere i været, men det kan være mye å hente på og bli mer bevisst. Utnytt sommerens lyse og (relativt) varme dager til å kutte ned på energibruken og samtidig redusere strømregningen! 

Her er noen enkle sparetips for ferietiden:

Skru av varmekablene

En av de største unødvendige strømslukerne om sommeren er varmekabler. Mange har gulvvarme ikke bare på badet, men også på vaskerommet, i gangen og i kjelleren. På sommeren bør du justere ned termostaten i alle rom, og gjerne slå kablene helt av.

Det er godt med en ekstra lunk på badegulvet, men kanskje blir det ikke så kaldt som du tror hvis du dropper dette i sommermånedene. Prøv!

Bruk naturlig oppvarming

Varmepumper er en annen «strømtyv» det er lett å glemme. Hvis du bruker varmepumpen til å avkjøle boligen om sommeren, mister du fort den innsparingen pumpa gir i vinterhalvåret. Det er lett å gå i denne fella uten å være klar over det: Hvis pumpa står i «auto»-modus, vil den nemlig automatisk begynne å kjøle ned hvis det blir varmere enn termostatinnstillingen. Sørg i stedet for at pumpa står på «heat» eller skru den helt av.

Husk også å skru av alle panelovnene rundt omkring i huset. Hvis du trenger litt ekstra oppvarming inne, bør du heller trekke fra gardinene og slippe inn solstrålene. Det er helt gratis. Hold dører og vinduer lukket for ikke å slippe ut varmen.

… og naturlig avkjøling

Hvis du derimot synes det blir for varmt inne, bør du stenge sola ute ved å trekke ned persienner og trekke for gardinene – særlig i sør- og vestvendte vinduer. Åpne vinduer og dører for å få litt trekk og god lufting. Det er billigere enn aircondition, og så får du frisk luft med på kjøpet. 

Grilling utendørs sparer strøm samtidig som du unngår at kjøkkenet blir varmt av kokekar og stekeovn. Mikrobølgeovnen bruker også mindre strøm og produserer mindre varme enn stekeovnen.

Tørk klærne ute

Tørketromler trekker mye strøm. Dropp trommelen om sommeren, og heng klærne til tørk utendørs i stedet. Da sparer du mye strøm, og dessuten lukter klærne kjempegodt! Hvis det er sol og litt vind tørker de dessuten fortere.

Du husker selvfølgelig også å vaske med full maskin på spareprogram.

Skal du på ferie? Slå av (nesten) alt!

Når du reiser på ferie kan du skru av det meste av elektrisk utstyr:

  • Slå av alt lys ute og inne når du reiser bort (og ellers). La det eventuelt stå på litt lys med tidsstyring hvis du er redd for innbrudd. Mange nordmenn lar utelyset stå på både på dagen og i lyse sommernetter; det er helt unødvendig.
  • Dra ut alle stikkontakter på TV, data, varmepumper og andre elartikler som ikke må stå på. Da unngår du standby-forbruk, samtidig som utstyret er sikret mot lynnedslag.
  • Skru av gulvvarme og eventuelt andre varmekilder i hele huset.
  • Sjekk at varmtvannsbeholderen ikke står på mer enn 65 grader (men heller ikke mindre). Det kan den gjøre året rundt.

 

God sommer!