Tolv grunner til å velge elbil

Stadig flere kjører elektrisk. Strøm på tanken er bra for miljøet, og sikrer deg lave drivstoffkostnader og null i bompenger. Men kan du spare mye på å kjøpe elbil kontra bil med diesel- eller bensinmotor? 

Norge har verdens høyeste elbiltetthet, og ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) utgjorde elbiler og ladbare hybrider i 2017 for første gang over halvparten av nybilsalget. 

Rekkeviddeangst og «ladeangst» (frykten for ikke å få ladet) er de vanligste årsakene til at noen ikke vil kjøpe elbil. I tillegg er mange fortsatt engstelige for at elbiler ikke er egnet i områder med mye snø, kulde og bratte veier. I dag er det liten grunn til slike bekymringer. Det kommer støtt flere elbiler som passer for «innlandske» forhold med økt rekkevidde, firehjulstrekk og hengerfeste. Det er nå flere familiebiler på markedet med en oppgitt rekkevidde på over 250 kilometer.

Det er per mars 2020 totalt 978 ladepunkter i Innlandet (NOBIL), og infrastrukturen samt mulighetene for å lade blir stadig flere og bedre.

Fordeler som er bra for lommeboka

Ifølge NAF finnes det en rekke fordeler for elbileiere som kan spare deg for mange tusenlapper i året. Noen av disse er statlig regulert, mens andre bestemmes lokalt eller regionalt. Det kan lønne seg å sjekke hvilke fordeler som gjelder der du bor og kjører mest.

 1. Ingen engangsavgift ved kjøp
 2. Ingen moms ved kjøp
 3. 40 prosent fradrag som firmabil
 4. Fritak for omregistreringsavgift
 5. Ingen trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift)
 6. Gratis offentlig parkering
 7. Fritak for bompenger
 8. Lov til å kjøre i kollektivfeltet
 9. Fritak for fergeavgifter
 10. Gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner
 11. Lavt drivstofforbruk
 12. Lav strømpris

Elbiler bruker mye mindre energi per kilometer enn fossildrevne biler. Kombinert med lave norske strømpriser, gjør dette at du sparer mer penger jo lenger du kjører.

Smartepenger.no har en kalkulator der du kan sammenligne kostnadene ved å eie en elbil opp mot en vanlig, fossildreven bil.

- Kunne ikke vært mer fornøyd

Pia Haugseth Enger fra Hamar har byttet til elbil. Hun forteller at familien ikke kunne vært mer fornøyd med kjøpet.

- Første turen gikk fra Hamar til Trondheim med ett ladestopp i Alvdal. Vi hadde ingen problemer og følte egentlig vi var dumme som ikke hadde investert pengene i en elbil tidligere, sier Pia. Hun forteller at det må litt planlegging til når en har elbil, men at dette går helt fint i hverdagen.

- Bilen er utstyrt med nyeste teknologi, noe vi føler er energibesparende og fremtidsrettet, sier Pia. - Kjøreopplevelsen er helhetlig bedre enn ved bensinbil.

Kilder:
- Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV): Beste år for bilsalg siden jappetiden
- Norsk Elbilforening: Venter ny vekst i år
- NAF: Dette er fordelene for elbileiere

Sist oppdatert: 10.03.2020