Tolv grunner til å velge elbil

Stadig flere kjører elektrisk. Strøm på tanken er bra for miljøet, og sikrer deg også lave drivstoffkostnader og null i bompenger. Men kan du spare mye på å kjøpe elbil kontra bil med diesel- eller bensinmotor? 

Norge har verdens høyeste elbiltetthet, og ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) utgjorde elbiler og ladbare hybrider i 2017 for første gang over halvparten av nybilsalget. Resten av Europa følger sakte, men sikkert etter.

Ny teknologi gjør at elbilene forbedres for hvert år som går. Plass, design og batterikapasitet er i dag noe helt annet enn for bare få år siden. I tillegg blir infrastrukturen hele tiden forbedret, med flere ladestasjoner og løsninger som gjør det mulig å lade raskere.

Fordeler som er bra for lommeboka

Ifølge NAF finnes det en rekke fordeler for elbileiere som kan spare deg for mange tusenlapper i året. Noen av disse er statlig regulert, mens andre bestemmes lokalt eller regionalt.

 1. Ingen engangsavgift ved kjøp
 2. Ingen moms ved kjøp
 3. 40 prosent fradrag som firmabil
 4. Fritak for omregistreringsavgift
 5. Ingen trafikkforsikringsavgift (tidligere årsavgift)
 6. Gratis offentlig parkering
 7. Fritak for bompenger
 8. Lov til å kjøre i kollektivfeltet
 9. Fritak for fergeavgifter
 10. Gratis lading på de fleste offentlige ladestasjoner
 11. Lavt drivstofforbruk
 12. Lav strømpris

Det kan lønne seg å sjekke hvilke fordeler som gjelder der du bor og kjører mest.

Elbiler bruker mye mindre energi per kilometer enn fossildrevne biler. Kombinert med lave norske strømpriser, gjør dette at du sparer mer penger jo lenger du kjører.

Smartepenger.no har en kalkulator der du kan sammenligne kostnadene ved å eie en elbil opp mot en vanlig, fossildreven bil.

- Kunne ikke vært mer fornøyd

Pia Haugseth Enger fra Hamar har byttet til elbil. Hun forteller at familien ikke kunne vært mer fornøyd med kjøpet.

- Første turen gikk fra Hamar til Trondheim med ett ladestopp i Alvdal. Vi hadde ingen problemer og følte egentlig vi var dumme som ikke hadde investert pengene i en elbil tidligere, sier Pia. Hun forteller at det må litt planlegging til når en har elbil, men at dette går helt fint i hverdagen.

- Bilen er utstyrt med nyeste teknologi, noe vi føler er energibesparende og fremtidsrettet, sier Pia. - Kjøreopplevelsen er helhetlig bedre enn ved bensinbil.

Kilder:
- Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV): Beste år for bilsalg siden jappetiden
- Norsk Elbilforening: Venter ny vekst i år
- NAF: Dette er fordelene for elbileiere

Dato: 24.04.2018