Velg riktig strømavtale

Lev mer energismart med riktig strømavtale

Mange synes det er vanskelig å sammenligne og forstå forskjellen på ulike strømavtaler. Hvordan kan du være sikker på at du har den riktige strømavtalen for nettopp ditt forbruk og dine behov? Vi hjelper deg med å bli litt klokere på strømmen din.

Slik velger du

Dersom du vurderer å bytte strømavtale er det et par ting du bør tenke på. Først og fremst bør du ta stilling til hvor viktig forutsigbarhet i pris er for deg. Hvis du ønsker stabilitet i pris og har bruk for å ha oversikt over hvor mye strømregningen din vil komme på hver måned, er fastpris sannsynligvis et godt alternativ for deg. Dersom du i motsatt fall ikke er så avhengig av forutsigbarhet, men vil følge variasjonene i markedet, er en spotavtale trolig et bedre valg for deg.

Sjekk avtalenes eventuelle tilleggskostnader og -tjenester, og vurdér hvor viktige disse er for deg. Dersom du er medlem av en forening eller organisasjon kan det hende du kan få en gunstig strømavtale eller rabatter gjennom denne – husk å sjekke dette også.

Forskjellige typer strømavtaler

I hovedsak finnes det fire typer strømavtaler:

1. Spotpris

Med en spotprisavtale betaler du det samme for strømmen som strømselskapet gjør når de kjøper den. I tillegg  betaler du et "påslag" som skiller leverandørene fra hverandre. En slik avtale gjør at strømprisen du betaler varierer hele tiden som følge av variasjoner i tilbud og etterspørsel på det nordiske strømmarkedet.

Med spotpris betaler du mer for strømmen om vinteren og mindre om sommeren. Over tid er dette den avtalen som lønner seg for de fleste. 

Se vår mest populære Spotprisavtale her 

2. Forvaltning

Velger du en forvaltningsavtale kombinerer du strøm til innkjøpspris med prissikring. Prissikringen skjer ved at våre dyktige forvaltere kjøper inn deler av ditt forventede fremtidige strømforbruk til en gunstig fastpris når markedsprisen er lav. Dermed får du en konkurransedyktig strømpris uten store svingninger og pristopper. For å sørge for at vi kjøper inn nok strøm til avtalt pris i forkant, har disse avtalene løpende bindingstid.   

Her kan du bestille vår forvaltningsavtale Trygg Privat 

3. Variabel pris

Med denne avtalen følger du fortsatt utviklingen på strømmarkedet, men prisen endrer seg ikke så ofte da strømleverandøren har plikt til å varsle kunden om eventuelle prisendringer minst to uker i forkant. En prisendring skjer dersom forvalterne våre ser at markedet for strøm kommer til å endre seg betydelig i løpet av denne toukersperioden.

En slik avtale kan være en fordel om vinteren, siden det da tar lengre tid før du merker prisstigningen. Tilsvarende kan det være en ulempe om sommeren. I begge tilfeller vet du i forkant hvilken pris du skal betale for strømmen, noe som er en fordel for mange.

Se vår standard-variabel avtale 

4. Fastpris

Hvis du ønsker større forutsigbarhet når det gjelder strømprisene, kan en fastavtale være aktuell for deg. Det betyr at du inngår en avtale om strøm til en bestemt pris for en gitt periode, omtrent som et fastrentelån i banken. En fastprisavtale kan inngås for perioder fra tre måneder til flere år. 

Over tid er dette ofte en dyrere løsning enn de andre avaletypene, men det gjør samtidig at strømregningen din ikke påvirkes hvis strømprisen stiger. Med fastprisavtale vet du hva strømprisen blir gjennom hele avtaleperioden. En fastprisavtale har gjerne bindingstid, slik at du ikke kan bytte leverandør igjen før etter den gitte perioden.

Ønsker du en forutsigbar pris gjennom hele vinteren? Bestill fastpris her! 

 

Sist oppdatert: 10.03.2020