Vinterkjøring med elbil

Lavere temperatur og dårligere føre gjør at elbiler har kortere rekkevidde om vinteren. Dette kan i stor grad løses med god planlegging og riktig bruk av bilen. Les våre 11 beste tips for vinterkjøring med elbil!

Dårligere kapasitet

Kulde og snø kan skape utfordringer når du kjører elbil. Nedkjølte batterier har mindre kapasitet, det brukes mer energi til varmeapparatet, og snø og slaps på veien gir større rullemotstand. Kalde batterier klarer heller ikke å ta i mot strøm - såkalt regenerering - når du kjører. Grovt sett kan du regne med at rekkevidden halveres på en elbil om vinteren i forhold til det den yter om sommeren. Det er imidlertid store variasjoner fra modell til modell.

Elbil - en fordel om vinteren!

Elbiler har på den annen side en stor fordel i forhold til bensin- og dieselbiler: De får nesten aldri startproblemer i kulda. Teknisk sett er elbiler nemlig bedre egnet til kaldt vintervær enn biler med forbrenningsmotor. En elmotor har få komponenter, og ingen olje som blir treg i kulda eller drivstoff som skal antennes. Så lenge du sørger for nok strøm på batteriet, vil elbilen derfor være en driftssikker vinterbil.

11 tips som gjør deg bedre rustet om vinteren

Ved å vende deg til noen nye rutiner, kan du spare på batteriet og få mest mulig kjørelengde på vinterstid:

1. Forvarm bilen

De fleste nyere elbiler har muligheten for tidsinnstilt forvarming av bilen. Dette bør helst skje når bilen er tilkoblet strømnettet. Da kan du sette deg inn i en varm og isfri elbil hver morgen, og trenger ikke bruke batterikapasitet til oppvarming.

2. Lad like før du kjører

En kald batteripakke har lavere kapasitet. Sett ladingen på tidsinnstilling slik at bilen er ferdigladet like før du skal reise.

3. Bruk setevarme

Både setevarme, rattvarme og varmetråder i front- og bakruter er mer energieffektive enn varmeapparatet. I noen modeller kan du også velge å varme opp bare førersetet hvis du kjører alene.

4. Parker innendørs

Hvis du har mulighet til å parkere i oppvarmet garasje, holdes batteriet og bilen varme fram til du skal kjøre.

5. Kjør etter forholdene

Lavere hastighet gir mindre energibruk og økt rekkevidde. Hold deg under 80-90 km i timen. Hvis det er snø og is på veiene er det uansett lurt å senke farten. 

6. Kjør energiøkonomisk

Prinsippene for såkalt «økokjøring» gjelder også for elbiler. Ved å kjøre jevnt, akselerere raskt, bruke bremsen minst mulig og unngå unødvendige stopp, sparer du mye energi.

7. Sjekk lufttrykket i dekkene

For lite luft i dekkene gir økt rullemotstand og økt energibruk. Sørg for at trykket er i henhold til bilens brukermanual og bilens totale vekt med passasjerer og bagasje.

8. Kjør piggfritt

Piggdekk gir også økt rullemotstand. Velg derfor piggfrie vinterdekk hvis du kan.

9. Unngå kondens

Tørk av gummimattene, og la bilen stå med varmeapparatet på og et vindu på gløtt noen timer innimellom når du har lademulighet. Da fjerner du fukt og begrenser kondens og is.

10. Lad når du kan!

På kalde dager er det ekstra viktig å lade når du kan, både fordi det gir økt kjørelengde og fordi lading holder batteriet på riktig driftstemperatur. Husk at hurtiglading går saktere når batteriet er kaldt.

11. Kos deg på kjøretur

Bruk av lys og radio i bilen påvirker i veldig liten grad batterikapasiteten. Det er derfor ingen grunn til å skru av dette når du kjører. Lys er viktig for trafikksikkerheten, og litt radio gjør kjøreturen ekstra hyggelig.

Lurer du på hvor mye det koster å kjøre elbil? Det kan du lese om her.