Fyr riktig med ved

I norske husstander går store deler av strømforbruket til oppvarming. Det er dermed penger å spare på å redusere behovet for elektrisk oppvarming. Et godt alternativ er å tenne opp i vedovnen.

Ved fyring med ved er det viktig å sørge for å ha tørr ved. Tørr ved har flere fordeler ved at den veier lite, brenner godt, og har mindre sot- og partikkelutslipp. Ikke bare gir det deg et godt resultat, men det sparer også miljøet. Det er også viktig å sørge for nok luft for å gi en god forbrenning. Vi har her laget noen tips som du kan følge for å enkelt fyre med ved.

Bygg bålet riktig, tenn fra toppen og husk nok luft

  • Sørg for å ha tørr ved, og jevn og god trekk.
  • Bruk tørre vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved (kvister, mindre kubber)
  • Legg 2 - 3 opptenningsbriketter øverst.
  • Tenn fra toppen. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at bålet brenner bedre
  • Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa.
  • Åpne alle ventiler (spjeld) i ovnen.
  • Sett gjerne ovnsdøren på gløtt i opp til 5 minutter til det brenner godt.
  • Etter ca 15 minutter kan ventilene (spjeld) reguleres ned. 
  • Ikke steng ventilene (spjeld) så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlig flamme
  • Bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

Se flere tips til hvordan du kan leve energismart

Kilde:
Fakta om ved: Les mer
Slik fyrer du med ved: Les mer
Rentbrennende vedovn

Chat med oss